Toms

Jau vairākus gadus tiek intensīvi regulēta alkohola un tabakas izstrādājumu pārdošana daudzās valstīs, bet to pašu nevar teikt par produktiem, kas satur cukuru. Kāpēc tā un kāpēc vajadzētu būt vairāk ierobežojumiem?

Ar šo problēmu visvairāk saskaras amerikāņi. Amerikāņi ēd neveselīgus cukura daudzumus, un lieko cukuru vajadzētu regulēt tāpat kā alkoholu un tabaku, saka pētnieki no Kalifornijas universitātes Sanfrancisko.

“Mēs tagad redzam liekā cukura patēriņa toksisko negatīvo pusi,” stāsta Roberts H. Lustigs (Robert H. Lustig), medicīnas doktors, UCSF Aptaukošanās novērtēšanas, pētījumu un ārstēšanas centra klīniskās pediatrijas profesors. “Ir jābūt kaut kādai ietekmei uz sabiedrību. Mēs paši to nevaram izdarīt, jo cukurs rada atkarību. Personīga iejaukšanās ir nepieciešama, bet nepietiekama.” Viņa viedoklis par cukura regulēšanu tiek publicēts kā komentārs daudznozaru zinātniskajā žurnālā “Nature” acquistare ferro da stiro economico.

Cukura regulēšana: industrijas uzskats

Amerikā Nacionālajai diabēta asociācijai tika lūgs pārskatīt ieteikumus. Čārlzs Beikers (Charles Baker), zinātņu doktors, asociācijas galvenais zinātniskais darbinieks, atbildēja pa e-pastu: “Veicot lielu pārskatu, kurā iesaistīts viss zinātnes kopums, eksperti turpina secināt, ka cukura uzņemšana nav cēlonis nevienai slimībai, ieskaitot aptaukošanos,” viņš saka. Šāds uzskats ir ļoti pārsteidzošs, ņemot vērā, ka ir viegli atrast kopsaucēju starp cilvēkiem, kuri ikdienā lieto pārāk daudz cukuru saturošus produktus un viņu veselības problēmām.

Cukurs un tā ietekme, kad tas tiek lietots pārmērīgi

Pārmērīgs cukura daudzums uzturā nepievieno tikai kalorijas, raksta Lustigs. Viņš saka, ka pārāk daudz cukura ir saistīts ar veselības problēmām, un tās rodas pat cilvēkiem ar normālu svaru. Pēc Lustiga domām, pārāk daudz cukura var būt saistīts ar dažām veselības problēmām, tai skaitā:

  • Paaugstināts asinsspiediens (Viņš saka, ka fruktoze paaugstina urīnskābi, kas savukārt paaugstinot asinsspiedienu.)
  • Cukura diabēts
  • Paaugstināts tauku līmenis asinīs, ko sauc par triglicerīdiem
  • Aptaukošanās
  • Problēmas ar aknām
  • frequenza cardiaca

Cukuram ir potenciāls ļaunprātīgai izmantošanai, stāsta Lustigs. “Tāpat kā tabaka un alkohols,” viņš raksta, “tas iedarbojas uz smadzenēm, lai veicinātu turpmāku tā uzņemšanu.” Galvenais, ko vēlas uzsvērt Lustigs ir par pievienotajiem cukuriem, nevis tiem, kas dabiski sastopami tādos pārtikas produktos kā augļi vai piens. Pievienoto cukuru viņš definē kā ‘”jebkuru saldinātāju, kas satur fruktozes molekulu, kas tiek pievienota pārtikai pārstrādes laikā.”

Saskaņā ar Amerikas Kardioloģijas asociācijas datiem vīriešiem dienā vajadzētu ēst ne vairāk kā deviņas tējkarotes pievienotā cukura. Sievietēm vajadzētu ēst ne vairāk kā sešas tējkarotes. Saskaņā ar asociācijas datiem, tipiskā 500 ml regulārā soda satur apmēram astoņas tējkarotes cukura. Vidējais pievienoto cukuru patēriņš ASV ir aptuveni 22 tējkarotes dienā. Latvijā tas ir mazāks, taču arī šeit ir pieejami daudzi dzērieni ar lielu pievienoto cukuru, kuru sastāvs netiek regulēts vai pat tiek sniegta nepareiza informācija.

Cukura regulēšana: perspektīva

“Komentāriem vajadzētu atmodināt politikas veidotājus,” saka Mariona Nestle, zinātņu doktore, MPH, profesore uztura, pārtikas pētījumu un sabiedrības veselības jautājumos Ņujorkas universitātē. Viņa pārskatīja pētījuma komentārus. “Viņš sniedz zinātniskus pierādījumus, lai to atbalstītu,” viņa saka par Lustiga ierosinājumu, ka ir pienācis laiks regulēt cukuru. “Tas, ka amerikāņi būtu veselīgāki, patērējot mazāk cukuru, ir acīmredzami un viegli pierādāmi,” saka Nestle. “Cukuri paši par sevi nav kaitīgi, ja tos ēd kopā ar citām barības vielām, piemēram, augļos, un diētās, kas līdzsvaro kalorijas, bet, uzturā lietojot daudz cukuru, ir grūti līdzsvarot kalorijas.” Vai jūs zināt, cik daudz cukura satur jūsu pēdējā iegādātā pārtika?